Er bestaan naast elkaar twee verschillende soorten alimentatie.

Kinderalimentatie

Ouders zijn wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Een van de dingen die hier na een scheiding onder vallen, is het betalen van alimentatie. Als u uit elkaar gaat, moet er een financiële regeling komen. De gemaakte afspraken komen in het ouderschapsplan te staan. Lukt het niet om zelf afspraken te maken, dan stelt de rechter de bijdrage vast.

De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot een kind 18 jaar wordt. Tussen de 18 en de 21 jaar geldt een voortgezette onderhoudsplicht voor de kosten van levensonderhoud en studie. De meeste ouders spreken af dat zij ook daarna hun kinderen financieel blijven steunen zolang zij een studie of opleiding volgen.

Partneralimentatie

Kan één van de partners niet zelf in het levensonderhoud voorzien, dan heeft de ander de plicht om – indien mogelijk –bij te dragen in deze kosten.

In de gesprekken in het kader van een echtscheidingsprocedure of mediation bespreek ik met u ook de wederzijdse rechten en plichten, onder meer aan de hand van  alimentatieberekeningen. Als u en uw (aanstaande) ex-partner het niet met elkaar eens kunnen worden, kan de rechter een bedrag vaststellen.

Voor de duur van partneralimentatie gelden wettelijke termijnen, afhankelijk van de duur van het huwelijk en of er kinderen zijn. De betalingsverplichting stopt als de ex-partner opnieuw trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Ook als de ex-partner gaat werken, kan dit een reden zijn om de hoogte van de alimentatie te herzien of zelfs te beëindigen.

Vragen ?

Heeft u vragen met betrekking tot kwesties rond een echtscheiding? Neem contact op met Van der Loeff! Als echtscheidingsadvocaat kan ik u deskundige ondersteuning bieden.

Contactformulier

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dienst