Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Heeft dit als gevolg dat u minder alimentatie kunt betalen? Schakel dan onze hulp in voor het maken van nieuwe afspraken! U blijft na een scheiding namelijk verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Maar wat houdt alimentatie precies in? Hoe wordt de hoogte hiervan bepaald? En wanneer komt u in aanmerking om minder alimentatie te betalen?

Wat is alimentatie?

Wanneer u getrouwd bent geweest en gaat scheiden blijft de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heet de onderhoudsplicht. Meestal wordt aan deze plicht voldaan door het betalen van alimentatie. Partneralimentatie houdt in dat wanneer één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien de ander de plicht heeft om bij te dragen aan deze kosten. Heeft u kinderen? Dan zal er ook kinderalimentatie betaald moeten worden.

Hoe wordt de alimentatie bepaald?

Bij een scheiding zijn de partners zelf verantwoordelijk voor het maken van afspraken over de duur en de hoogte van de alimentatie. Echter gaat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie. Er wordt dus eerst bekeken wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. De hoogte van dit bedrag wordt meestal bepaald aan de hand van beide inkomens, vaste lasten en de omgangsregeling. De gemaakte afspraken komen in een ouderschapsplan te staan. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot een kind 18 jaar wordt. Wanneer één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien dan heeft de ander, indien er nog ruimte is, plicht om bij te dragen aan deze kosten door middel van partneralimentatie. Ook hierbij wordt er gekeken naar de inkomens van beide partners en kunnen er zelf afspraken gemaakt worden over de hoogte. Komt u er samen niet uit? Dan kunnen wij hierbij helpen!

Wanneer kunt u minder alimentatie betalen?

Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Dan kan dat een reden zijn om minder alimentatie te gaan betalen. Het gaat hier bijvoorbeeld om:

  • Ontslag of werkloosheid;
  • Hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • Pensionering;
  • Een verandering van de omgangsregeling;
  • Een wijziging vanuit de overheid.

Wanneer u of uw ex-partner minder alimentatie kan gaan betalen, bent u vrij om hier zelf afspraken over te maken. Lukt dat niet, dan kunnen wij u hierbij helpen. Er kan namelijk een verlaging geëist worden via een advocaat en de rechter.

Schakel onze hulp in!

Lukt het u niet om zelf afspraken te maken over de hoogte en de duur van de alimentatie? Schakel dan onze hulp in! Wij zijn een klein en betrokken team en hebben al meer dan 25 jaar ervaring in familierechtkwesties. Neem gerust contact op met een van onze echtscheidingsadvocaten!

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dienst