Verschillende redenen kunnen oorzaak zijn voor het scheiden van tafel en bed. Wanneer u dit besluit neemt, blijft u voor de wet getrouwd, maar bent u financieel onafhankelijk. Ondanks het feit dat u officieel getrouwd blijft, moet u echter wel dezelfde stappen doorlopen zoals het geval is bij een echtscheiding. Deze vorm van scheiden kan uitkomst bieden voor mensen die koste wat het kost gehuwd willen blijven. Dit komt vaak voor bij mensen die vanwege hen geloofsovertuiging scheiding niet als optie zien. Scheiden van tafel en bed komt voor bij de islam en het christendom en ook bij andere geloofsovertuigingen, van waaruit scheiden is uitgesloten. Ook zijn er andere praktische redenen om een scheiding van tafel en bed aan te vragen. De hedendaagse opties zijn echter sterker beperkt dan voorheen en daarom adviseert Van Der Loeff u graag.

Wat is scheiden van tafel en bed?

In principe is dit hetzelfde als het aanvragen van een echtscheiding. Echter bent u in tegenstelling tot een echtscheiding niet officieel gescheiden. Nochtans doorloopt u dezelfde stappen en ervaart u ook nagenoeg dezelfde gevolgen:

  • Af moeten spreken van partneralimentatie;
  • Het verdelen van ouderdomspensioen (geen nabestaandenpensioen);
  • Een erfenis zult u niet meer krijgen mits u dit heeft vastgelegd in een testament;
  • Net zoals bij een echtscheiding dient u een ouderschapsplan op te stellen.

Het grote verschil met een echtscheiding is dat u na een scheiding van tafel en bed enkel financieel onafhankelijk bent. Scheiden van tafel en bed doet u vanwege uw geloofsovertuiging of de behoefte om een nieuwe financiële start te maken.

Scheiden zonder een huwelijk definitief af te sluiten

U doorloopt bij deze vorm van scheiden dezelfde stappen als bij een echtscheiding, maar kunt de draad op een later moment gemakkelijker oppakken. Tegenwoordig zijn er alternatieven die het makkelijker maken om getrouwd te blijven zonder een einde te maken aan de huwelijksvoorwaarden. Zo kunt u de huwelijksvoorwaarden opstellen en wijzigingen doorvoeren door naar een notaris te gaan. Het proces wat hieraan vooraf gaat is minder moeilijk. Voorheen werd scheiden van tafel en bed gedaan om apart van elkaar te kunnen wonen. Vanwege een wetswijziging in 2000 kwam deze verplichting echter te vervallen. Tegenwoordig dient deze vorm van scheiden daarom als tussenstap om niet te hoeven scheiden, op een later moment weer te kunnen verzoenen, of alsnog te ontbinden. Wij adviseren u ten zeerste om een mediator of advocaat in te schakelen. Wij zijn een klein en betrokken team dat u d.m.v. professionele en persoonlijke begeleiding verder kan helpen.

Neem contact met ons op!

Interesse in onze dienstverlening? Wij zijn gespecialiseerd in familierecht! Graag komen wij met u in contact, om zo de mogelijkheden te kunnen bespreken. Contact opnemen kan door middel van het contactformulier. Onze echtscheidingsadvocaten staan graag voor u klaar en helpen u om een huwelijk op betrokken en professionele wijze goed af te sluiten.

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dienst