Puzzelen met de feestdagen

Puzzelen met de feestdagen

December is een maand die in het teken staat van feestelijkheden. In de maand van de kortste dag zien we overal lichtjes verschijnen die de sfeer in huis en op straat feestelijk maken. Voor veel mensen in het een moeilijke maand, omdat er weer gepuzzeld moet worden over de praktische kanten van Sinterklaas, Kerstmis en de Kerstvakantie. Waar en met wie vieren we het?

Feestdagen na een scheiding

Voor mensen die gescheiden zijn is de puzzel nog ingewikkelder. Dan is het handig als er een vaste routine is of er een schema klaarligt. Bij een scheiding spreken veel mensen daarover al van alles af in een ouderschapsplan. Dat is niet alleen handig, maar sinds 2009 ook verplicht. In verreweg de meeste gevallen lukt dat ook. Als het niet lukt, zal de rechter de beslissingen nemen over de belangrijkste zaken: zullen de kinderen bij de moeder of de ader wonen, hoe ziet de omgang met de andere ouder eruit en hoe worden de kosten verdeeld?

Voorbeeld van een ouderschapsplan

Vorige maand sprak ik ouders die allebei in het onderwijs werkten; zij waren niet getrouwd of geregistreerd en konden dus zonder een procedure uit elkaar gaan. Dan kun je het dus laten, zo’n ouderschapsplan. Toch raadde ik het aan; het maakt dingen duidelijk. Je hoeft niet allerlei details op te nemen, bijv. dat omgang met oma’s en opa’s gestimuleerd moet worden, of wie er met de kinderen naar de tandarts gaat, als je het daarover al roerend eens bent. Maar de hoofdverblijfplaats en de belangrijkste afspraken over de verdeling van de zorg en van de kosten zijn basisafspraken en geven rust. Denk goed na of het ouderschapsplan uitvoerbaar is ondanks ieders drukke leven. En de afspraken moeten voor langere termijn ‘houdbaar’ zijn. Voor deze ouders bleek het ouderschapsplan niet zo’n probleem. Zij hadden gelukkig voldoende mogelijkheden om de zorg goed te verdelen – inclusief de viering van Sinterklaas en Kerstmis.

Vragen?

Heeft u vragen met betrekking tot het opstellen van een ouderschapsplan of over echtscheidingen in het algemeen? Neem contact met ons op! Wij zijn gespecialiseerd in familierecht.

Foto: Gabriel Crismariu op Unsplash

5 december 2019