Snel en simpel scheiden

Snel en simpel scheiden

Veel advocaten proberen een vechtscheiding te voorkomen. Gelukkig wordt in de meeste gevallen alles in overleg geregeld via mediation (conflictbemiddeling) bij familierecht advocaten die zich daarin hebben gespecialiseerd. Ook de rechterlijke macht probeert mensen actief naar een compromis te krijgen. Momenteel loopt er bij twee rechtbanken een proef met een nieuwe procedure. Ouders kunnen daarbij met een simpel formulier aan de rechtbank vragen om hen te helpen. De procedure is hoofdzakelijk bedoeld voor ouders met minderjarige kinderen, die uit elkaar gaan of al uit elkaar zijn en het nog niet overal over eens zijn, maar er wel samen uit willen komen met een snelle tussenkomst van de rechter. Deze gaat met hen en hun advocaten actief opzoek naar een oplossing.

Wanneer ze er toch niet uitkomen, dan beslist de rechter. Een bijkomend voordeel is, dat de procedure korte termijnen heeft, waardoor er veel eerder duidelijkheid is over de onderwerpen waarover ouders het niet eens kunnen worden.

Wat kan er aan de rechter gevraagd worden? Bijvoorbeeld bij welke ouder de kinderen worden ingeschreven; de verdeling van de dagen dat de kinderen bij één van de ouders zijn; hoe je elkaar op de hoogte houdt over de kinderen; de kinderalimentatie; de partneralimentatie; wie (zolang) in de woning mag blijven wonen; de verdeling van de gezamenlijke spullen. Snelheid is belangrijk in dit soort procedures. Uit elkaar gaan is een heel vermoeiend proces, waar iedereen onder lijdt. De eerste ervaringen met deze nieuwe methode zijn positief. Een mooi initiatief dus.

22 maart 2022