Met mediation meer geluk

Mediation na scheiding

Scheiden via de rechter leidt vaker tot ontevredenheid. Financieel en emotioneel ben je beter af als je met je ex-partner zelf alles onderling regelt en je dat onder professionele begeleiding van een advocaat-mediator doet, voordat de rechter de scheiding uitspreekt. Dat zijn de resultaten van zeer recent onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onder ruim 500 gescheiden mensen.

Hulp bij scheiding is essentieel

Volgens het onderzoek zorgt deskundige begeleiding tijdens een scheiding voor ‘post-huwelijksgeluk’. Daarbij wordt alles besproken zoals kinderen, alimentatie, hypotheek, belasting en pensioen. Ex-partners die een mediator inschakelen blijken ook beter op de hoogte, bijvoorbeeld van elkaars pensioenafspraken. Belangrijk, want bij de rechter staat pensioenafwikkeling niet eens op de agenda. Ruim een derde van de stellen dacht geen begeleiding nodig te hebben; ruim de helft daarvan kwam bedrogen uit. Dat is een waarschuwing om goed advies te vragen. Door veranderende fiscale regels is het er de laatste jaren absoluut ingewikkelder op geworden. Huwelijksvoorwaarden zorgen aan het einde van de rit ook vaan voor verrassingen.

Scheiding verwerken

Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek was trouwens dat vrouwen (57%) meestal beter uit een scheiding komen dan mannen (46%), zowel financieel als emotioneel. Onderzoek van het CBS van 2014 liet nog zien dat mannen na een scheiding veel vaker de beste inkomenspositie behielden.

Vragen?

Heeft u vragen met betrekking tot echtscheidingen? Neem dan contact op met een van onze advocaten! Wij zijn gespecialiseerd in familierecht.

23 oktober 2019