List en bedrog

Geheim

Mensen maken het soms wel erg bont rond een scheiding. Een paar recente voorbeelden: een vrouw, die een behoorlijke alimentatie ontving, had een nieuwe man ontmoet. Tot zover geen probleem. Hij trok echter bij haar in. Verder hield hij voor de vorm zijn oude huis aan, deed alsof hij daar nog woonde en ging daar af en toe heen. Zoals iedereen weet, heeft u geen recht meer op alimentatie als u gaat samenwonen. Maar de vrouw dacht dat het op deze manier wel goed geregeld was.

Detective

Haar voormalige man vond van niet; hij kreeg door wat er aan de hand was. Omdat de vrouw niet toegaf dat ze eigenlijk gewoon samenwoonde, stuurde hij er een detective op af, die dit inderdaad vaststelde en er een rapport van maakte. De vrouw hield vol, dus kwam de zaak voor de rechter. Het resultaat: de vrouw moest bijna € 45.000 aan de man betalen: € 20.000 aan onterecht ontvangen alimentatie en € 25.000 ter vergoeding van het detectiverapport.

Voorbeeld 2

Ander voorbeeld: de vrouw die haar alimentatie verloor omdat zij haar man in zijn slaap insuline had ingespoten – die zij overigens eerder had gestolen van haar werkgever. Ze wist dat dit levensgevaarlijk was. Ze probeerde haar alimentatie nog te redden door te beweren dat de man het niet zo erg had gevonden, omdat hij niet meteen aangifte had gedaan en daarna nog het bed met haar had gedeeld. De rechter vond dat niet zo onbegrijpelijk, want de man had aanvankelijk niet kunnen geloven dat zijn vrouw dit had gedaan, dit drong later pas écht tot hem door. Door deze ernstige mishandeling had de vrouw haar recht op alimentatie verspeeld. Bovendien kreeg ze van de strafrechter een gevangenisstraf van 24 maanden.

Dit zijn geen alledaagse verhalen; gelukkig wordt het grootste deel van de scheidingen in overleg geregeld. Daarbij staan wij u graag bij.

2 januari 2018