Kinderalimentatie 2016

Kinderalimentatie betalen

De kinderalimentatie is nu misschien wel toe aan een revisie. De ingrijpende veranderingen van kinderalimentatie van de afgelopen anderhalf jaar zijn nauwelijks bij te houden. 2015 spande de kroon. Bij een scheiding doet iedereen zijn best om alimentatiebedragen zorgvuldig vast te stellen.

Fiscale effecten

Rekening houden met fiscale effecten is hierbij essentieel. Anderhalf jaar geleden is de methode van berekening veranderd; in 2015 is de relevante fiscale wetgeving omgegooid (de gedeeltelijke aftrekbaarheid verviel bijvoorbeeld). Tenslotte kwamen er eind 2015 nog een paar belangrijke uitspraken van de Hoge Raad op het gebied van de alimentatie. Dat betekent dat de bedragen die eerder zijn vastgesteld, nu een andere uitwerking hebben.

Aanpassing kinderalimentatie

Alleen verandering in de wet- en regelgeving is onvoldoende reden om meteen naar de rechter te lopen voor een aanpassing van de alimentatie, maar als de omstandigheden zijn gewijzigd, zoals een verandering van inkomen, kan dat wel. In 2015 leek het dus een tombola; 2016 is dan een goed jaar om eens te bekijken of de kinderalimentatie misschien aangepast zou moeten worden.

1 januari 2016