Een betere scheiding

Scheiding Kinderen scheiding
Eind november was er in de media veel aandacht voor het buddyproject van Villa Pinedo. Deze stichting faciliteert het (online) contact tussen oudere kinderen (buddies) van gescheiden ouders die jongere kinderen tijdens een scheiding bijstaan. Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert is lid van het comité van aanbeveling.

Ervaringen

Kinderen hebben uiteenlopende ervaringen, blijkt. Sommige buddies vertellen dat hun ouders voor hun gevoel de scheiding heel ‘goed’ hebben aangepakt. Dit kan onder andere komen door de kinderen op de eerste plaats te stellen. Ouders blijven dan toegankelijk en zorgzaam en laten hun kinderen de vrije toegang tot de andere ouder. En heel belangrijk, zij laten zich niet kleinerend uit over de andere ouder, wat erg kwetsend is voor kinderen. Dit zijn belangrijke positieve geluiden, die hopelijk door veel ouders gehoord worden.

Gevolgen nare scheiding

Door een nare scheiding lopen kinderen emotionele schade op die helaas vaak alleen nog met intensieve therapie kan worden aangepakt. Als gespecialiseerde familierecht advocaten en mediators zijn we dus blij met een initiatief als Villa Pinedo. Dit omdat zij zich speciaal op kinderen richten. Wij adviseren al jaren om, bij de eerste tekenen van problemen, voor de kinderen professionele ondersteuning in te zetten. Voorheen kwam men dan uit bij een kindertherapeut of -psycholoog, maar veel ouders vinden dat een onnodig zwaar middel.

Beschermen kinderen

In de huidige zoektocht naar een nieuwe, betere vorm van scheiden ligt steeds meer nadruk op bescherming van de kinderen. Er is een nieuwe specialisatie ontstaan, de kindbehartiger, die de juridische aspecten kent en met de kinderen en hun ouders praat, waarna hij of zij de wensen en belangen van de kinderen vertaalt en de ouders adviseert. Deze meer laagdrempelige methode is een mooie aanvulling op weg naar een ‘betere’ scheiding.
3 december 2016