Appeltjes van Oranje

Appeltjes van Oranje

Het Oranje Fonds was een nationaal cadeau aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij hun huwelijk in 2002. Het Oranje Fonds is een voortzetting van o.a. het Juliana Fonds, dat van net na de oorlog stamt en ook een sociaal doel had, destijds in het kader van de wederopbouw. Ieder jaar reikt de koningin de Appeltjes van Oranje uit.

Villa Pinedo

Dit jaar gaan de Appeltjes van Oranje naar de beste maatjesprojecten. Dit zijn projecten waarin mensen elkaar vooruithelpen en langere tijd ondersteunen. Dit jaar dingt het Buddy Project van Villa Pinedo mee naar een nominatie. Villa Pinedo heeft 340 vrijwillige Buddy’s (jongeren van 18-26 jaar) die sinds september 2016 al bijna 3.000 kinderen met gescheiden ouders hebben gesteund. Zij helpen door te luisteren (via de MyBuddy App), ervaringen te delen en tips en advies te geven. Scheidende ouders denken misschien dat ze het belang van het kind vooropstellen. Toch voelen hun kinderen zich vaak eenzaam en hebben ze niet het gevoel dat hun ouders werkelijk naar hen luisteren. Een Buddy is er altijd en is er alleen voor hen. De ervaringen van zowel de Buddy’s als de kinderen blijken enorm waardevol.

Kinderen van gescheiden ouders in het middelpunt

86.000 thuiswonende kinderen horen jaarlijks dat hun ouders uit elkaar gaan. Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan de problematiek en aan de ouders, maar vaak te weinig aandacht aan wat de betrokken kinderen echt nodig hebben. Bij Villa Pinedo zijn alleen de kinderen van gescheiden ouders aan het woord. Het Buddy Project heeft een zeer grote kans om genomineerd te worden en hopelijk te winnen. Door de publiciteit zullen uiteraard nóg meer kinderen bereikt worden. In april weten we het!

Foto: Anna Kaminova op Unsplash

14 januari 2020