Amsterdam – Haarlem

Amsterdam

Deze zomer kreeg ik vlak na elkaar twee volstrekt tegengestelde wensen te horen. Het is soms verrassend dat wat de een aantrekkelijk vindt, de ander zo snel mogelijk achter zich wil laten. In de ene zaak wilde de cliënt persé van Amsterdam naar Haarlem verhuizen, in de andere zaak uit alle macht van Haarlem naar Amsterdam. Het blijft fascinerend dat geen twee zaken hetzelfde zijn. In beide gevallen was één ding wel hetzelfde: de ex was er niet blij mee.

Verhuizen met kinderen

Met kinderen verhuizen is alleen mogelijk als de andere ouder instemt of als de rechter toestemming geeft. Er wordt dan ook veel over geprocedeerd, met heel wisselend succes; een onzekere en vervelende procedure dus. Als er geen noodzaak is en de omgang met de kinderen zal lijden onder de verhuizing, is de kans klein dat het lukt. Dan kun je beter proberen de andere ouder te overtuigen of anders met hem (meestal hem) onderhandelen.

Goede regeling

Een van de ouders, die ik hierboven bedoelde, wilde al jaren weg uit Amsterdam en vond Haarlem veel prettiger om met jonge kinderen te wonen. En die zee… Ze pakte het goed aan: de (heel jonge) kinderen wonen het grootste deel van de tijd bij haar. Zij beloofde dat ze vanaf het moment dat het oudste kind naar de middelbare school zou gaan, terug zou verhuizen en dat ze de regeling vanaf dat moment zouden omkeren. De vader ging akkoord. Het werd vastgelegd in een overeenkomst met de bepaling, dat als de afspraak niet werd nagekomen, alle kosten van een eventuele procedure door haar zouden worden betaald. Dat was de stok achter de deur. Ze kreeg haar zin en mag verhuizen van Amsterdam naar Haarlem. In de andere zaak lukte de verhuizing niet. Daar bleken uiteindelijk de huizenprijzen de grootste barrière en niet de ex.

Vragen?

Heeft u vragen met betrekking tot scheidingen? Wij zijn gespecialiseerd in familierecht! Neem gerust contact met ons op.

25 december 2018