Al is de leugen nog zo snel

Al is de leugen nog zo snel

Een scheiding brengt natuurlijk niet het beste in de mens naar boven. Maar sommige mensen maken het wel heel bont. Onlangs weer zo’n geval: de een denkt de ander te slim af te zijn. Hij zag de bui van de scheiding al hangen en nam toen stelselmatig bedragen op van zijn rekening, maar gaf ze niet uit! Een tijd later bij de verdeling van het vermogen liet de man de vrouw in de waan, dat hij het wel had uitgegeven. Maar wat bleek: uiteindelijk had hij in totaal €23.400 opgenomen en onder zijn matras verstopt. Hij had dit niet willen verdelen. De wraak van de vrouw was zoet: zij kreeg het allemaal.

Verzwijgen vermogen bij echtscheiding

De wet zegt dat als je vermogen verzwijgt dat eigenlijk verdeeld moet worden, je voor straf al dat vermogen aan de ander moet geven. In het verleden brachten mensen ook nog wel eens hun geld over de grens, naar bijvoorbeeld Luxemburg of Zwitserland. Maar sinds heel Europa bankgegevens uitwisselt, is dat geen optie meer. In een ander geval probeerde de man zijn verzameling kostbare horloges buiten de verdeling te houden. Dat lukte hem gelukkig niet, althans niet helemaal. De man had de horloges niet verzekerd, maar de meeste konden we toch identificeren, want mijn cliënte had in het verleden veel foto’s gemaakt van haar man, vooral als hij zo’n exemplaar droeg.

Emoties na scheiding

Er zijn ook (aanstaande ex-) partners, die beweren dat ze door de scheiding zo in de war waren dat ze in een vlaag van verstandsverbijstering alles hebben vergokt of buitensporig veel hebben uitgegeven. Ook dat is geen goed idee: de schade die ze daardoor hebben toegebracht, moeten ze aan de ander vergoeden.

Vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Van der Loeff familierecht en erfrecht.

20 november 2019