Bent u zzp-er? En ook getrouwd? De kleine ondernemer heeft veel risico’s op zijn bord liggen en daarvan krijgt zijn of haar partner er ook een paar mee. Voor de geregistreerd partner geldt overigens precies hetzelfde. Nog steeds trouwen de meeste paren zonder huwelijkse voorwaarden op te stellen, zodat ze een gemeenschap van goederen hebben. Dan deelt u werkelijk uw volledige lief en leed, óók financieel. Zodra de risico’s van een ondernemer groter worden, adviseert zijn boekhouder daarom vaak om een bv op te zetten; mocht het misgaan, dan betekent dat niet meteen een persoonlijk faillissement.
Een zzp-er kan dat niet voorkomen. En heeft de één schuld, dan kan de deurwaarder ook beslag leggen op de auto van de partner en hem laten verkopen. Niet alleen de ondernemer moet dus op zijn zaak letten, zijn of haar partner kan beter ook de zaken een beetje in de gaten houden. Dat zouden trouwens álle echtgenoten moeten doen: laat niet alles aan de ander over, verdiep u ook in die vervelende administratie. U hoort elkaar op de hoogte te houden, dat moet zelfs volgens de wet. Maar wat als dat niet gebeurt? Wat als u gaat scheiden en de ander blijkt een oude schuld te hebben waarvan u nooit eerder hebt gehoord? Pech, want ook die wordt meeverdeeld. Procederen daartegen helpt niet.
Hoewel de gedachte dat u lief en leed deelt mooi en romantisch is, is het niet altijd verstandig om een gemeenschap van goederen te hebben en te houden. U kunt aan het begin van uw relatie niet uw hele leven overzien, maar de start van een bedrijf is een moment om ook stil te staan bij de risico’s waar u de ander – en uw gezin – mee opzadelt. U kunt ook regelen, dat de ander niet alle ondernemersrisico’s deelt, maar wel deelt in de goede resultaten. Dat kan door alsnog huwelijksvoorwaarden te laten stellen.
2 februari 2016