De zomer komt er aan. En daarmee ook de schoolvakanties. Een tijd waar ieder kind zich op verheugt. In mijn praktijk zie ik echter dat de zomer voor veel gescheiden ouders én hun kinderen een stressvolle periode kan zijn. Hieronder geef ik u een drietal tips om die vakanties voor uw kind en voor uzelf tot een succes te maken.
Het klinkt zo eenvoudig, maar zorg ervoor dat u niet op het laatste moment uw vakantie moet organiseren. Dat geeft stress; bij u, bij uw ex en bij uw kind(eren). Spreek daarom tijdig, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar, af hoe de vakanties dat komende jaar verdeeld zullen worden. Maak duidelijke afspraken wanneer korte vakanties beginnen en eindigen. U leest hier meer over in mijn eerdere blog. Leg de afspraken die u maakt vast, bijvoorbeeld in een e-mail. Dan kunt u allebei plannen maken voor die vakanties.
Wilt u naar het buitenland? Zorg er dan voor dat u over het paspoort of de ID-kaart van uw kind(eren) beschikt en dat dat reisdocument geldig is. Houd er rekening mee dat u de medewerking van uw ex nodig heeft om een nieuwe ID-kaart/paspoort aan te vragen en dat de gemeente m.n. in de zomer meer tijd nodig heeft voor de afgifte van een nieuw document.
Zorg dat u ook over de benodigde toestemmingsformulieren beschikt als u naar het buitenland wilt gaan. U kunt ze hier downloaden. Deze papieren zijn m.n. nodig als u met uw kind naar uw vakantiebestemming wilt vliegen. Voor meer informatie klik hier. Als uw ex u geen toestemming wil geven voor vertrek naar het buitenland, kunt u aan de rechter toestemming vragen. Wij kunnen u adviseren en bijstaan.
Houd er rekening mee dat uw kinderen –hoe leuk de vakantie ook is – uw ex kunnen missen. Laat dat toe en geef ze de mogelijkheid om contact te zoeken met die andere ouder. Zo is het bijvoorbeeld fijn om even te bellen of te mailen als u goed bent aangekomen op je bestemming. Houd rekening met de leeftijd van uw kinderen.
En zijn uw kinderen met uw ex op vakantie, spreek dan af wanneer u contact zoekt. Houd dat contact beperkt; dagelijks bellen of Whatsappen is niet fijn voor uw kind. Oók niet als hij/zij jou verschrikkelijk mist. Zorg ervoor dat uw kind zich niet schuldig voelt omdat u op dat moment géén vakantie hebt.
Is er tijdens uw vakantie iets gebeurd dat grote indruk op uw kind heeft gemaakt, informeer uw ex dan daar over. Voor uw kind is het heel fijn als u samen ouders kunnen zijn.
Vakantie is bedoeld om uit te rusten. Toen ik een tijdje terug van een puber hoorde wat zijn vakantieplannen waren, schrok ik. Er was geen enkel rustmoment. Zowel met vader als met moeder stonden grootse vakanties in het buitenland gepland. Eerst drie weken kamperen in Zuid-Frankrijk met vader, zijn nieuwe vriendin en haar zoontje en aansluitend 3 weken naar een huisje in Italië met moeder, haar vriend en zijn 2 kinderen. Dan nog een lang familieweekend in een huisje in Overijssel omdat opa 75 jaar werd en tussendoor nog een zeilkamp gepropt. Hij was geen moment zonder programma of thuis. Hoe goed bedoeld ook, de ouders leken wel verwikkeld in een wedstrijd wie de leukste vakanties organiseert. Dit kind werd geen rust gegund. En dat terwijl pubers het liefst de hele dag thuis op hun bed liggen met een tablet of spelcomputer! Bekijk het vakantieprogramma daarom ook eens door de ogen van uw kind. Het is niet nodig om altijd weg te gaan. Probeer dit met uw ex te bespreken. Misschien kunt u samen de vakanties zo verdelen, dat iedereen aan zijn trekken komt én uitrust.
Tot slot, ziet u er tegenop om alleen met uw kinderen op vakantie te gaan? Er zijn tal van vakanties voor alleenstaande ouders. Dat kan zowel voor u als voor uw kind(eren) erg leuk zijn. Op het internet vind u wellicht iets wat bij u past.