Schenken aan kinderen

Schenking

December

December is traditiegetrouw de maand waarin we elkaar cadeautjes geven. Met Sinterklaas kan dat ook een surprise zijn met een prikkelend gedicht, maar met kerst geven we steeds meer en steeds duurdere geschenken. Ook envelopjes met geld worden onder de kerstboom gevonden. Heeft u met een scheiding te maken? Dan kunnen schenkingen aan kinderen een interessante optie zijn. Hoe zit dat eigenlijk met schenken? Mag u geven wat u wilt?

Schenken en belasting

Het antwoord is natuurlijk: “ja”. Meteen gevolgd door een “maar”. De overheid kijkt met ons mee als we schenken. Geeft u meer dan de overheid belastingvrij toestaat, dan moet schenkbelasting worden betaald. Daarnaast kan het ontvangende kind bij een (te) groot vermogen voorzieningen zoals de studiefinanciering onder het oude regime, huurtoeslag en zorgtoeslag mislopen. Dat is niet wat schenker en ontvanger echt voor ogen staat. Hoe voorkomt u dat uw vrijgevigheid ertoe leidt dat ook de schatkist hiervan mee profiteert? De regels voor schenken zijn complex én veranderen jaarlijks.

Schenken in 2017

Het goede nieuws is dat we in 2017 weer iets royaler mogen geven en ontvangen dan in het afgelopen jaar. Ouders mogen hun kinderen in 2017 € 5.320 belastingvrij schenken. Studeert hun kind en zijn de kosten van die studie hoger dan gebruikelijk dan mogen zij tot € 53.176 schenken. Wilt u aan een ander (geen kind) geld schenken? Dat kan tot € 2.219 belastingvrij.

Kinderen tussen 18-40 jaar kunnen eenmalig van hun ouders € 25.526 ontvangen. Daarnaast mogen zij in 2017 € 100.000 ontvangen voor de aankoop van een huis. Of voor de renovatie/verbouwing van hun huis. Met name dit laatste is een fikse verruiming ten opzichte van het afgelopen jaar.

Kleinkinderen

Daarnaast staat de overheid ons toe om in 2017 ook aan anderen meer te geven. Denk hierbij in het bijzonder aan grootouders, die een schenking aan een kleinkind willen doen.

Tot slot

Het is verstandig om bij grote schenkingen eerst advies in te winnen. Wij kunnen u daar desgewenst bij helpen. Een gezellige kerst!

2 december 2016