Scheiding en de belastingaangifte: 3 tips

Belastingaangifte

Tip 1: In 2016 voor de laatste keer kinderalimentatie als aftrekbare schuld

U kunt in de belastingaangifte over 2016 voor de laatste keer (zie belastingdienst) de waarde van de kinderalimentatie, die u heeft betaald, als schuld in box 3 opgeven. Met ingang van 1 januari 2017 is dit niet meer mogelijk. Hoe u de waarde van de schuld moet berekenen, vindt u op de site van de belastingdienst (zie voorwaarden).

Tip 2: Goede afspraken maken: herziening van de aangifte

Zoals wij eerder schreven (zie blog Clasien van de Pas) is het altijd aan te bevelen om in overleg met uw ex-partner aangifte te doen. Hoe minder belasting u hoeft te betalen, hoe beter. Maar doet dit ook recht aan de werkelijkheid tijdens de periode van scheiding? Het kan zijn dat u de hypotheekrente heeft betaald en dat het gunstiger is als uw ex-partner de hypotheekrente aftrekt. U verwacht dat de teruggave wel wordt verrekend met u. Maar wat als dit niet gebeurd? Het Gerechtshof heeft beslist (zie beslissing) dat als met uw toestemming de aangifte is gedaan, u uw eigen aangifte niet kan herzien om zo alsnog de hypotheekrente af te kunnen trekken. Hiervoor heeft u toestemming van uw ex nodig. En of deze zit te wachten op een nieuwe aanslag, en een deel van de belastingteruggave moet terugbetalen, is de vraag.

Tip 3: Wel of niet over heel 2016 fiscaal partners?

U heeft in april 2016 besloten om te gaan scheiden en in mei 2016 betreedt u een andere woning en u schrijft zich op dat adres in. In augustus 2016 dient u een verzoek tot echtscheiding in. Vanaf augustus 2016 bent u dan geen fiscaal partners meer. Toch kunt u nog wel kiezen om over heel 2016 fiscaal partners te zijn (zie link). Dat kan, als u daarover goede afspraken maakt, veel geld schelen en is dus wederom een reden om met elkaar in gesprek te blijven.

17 april 2017