Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Moet één van u hierdoor meer alimentatie betalen? Schakel dan deskundige hulp van in voor het maken van nieuwe afspraken. U blijft na een scheiding namelijk verplicht om financieel voor elkaar te zorgen.
Maar wat houdt alimentatie precies in? Hoe wordt de hoogte hiervan bepaald? En wanneer moet u meer alimentatie betalen?

Wat is alimentatie?

Als u getrouwd bent geweest en gaat scheiden, blijft de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heet de onderhoudsplicht. Meestal wordt aan deze plicht voldaan door het betalen van alimentatie. Partneralimentatie houdt in dat wanneer één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien de ander de plicht heeft om bij te dragen aan deze kosten. Heeft u kinderen? Dan zal er ook kinderalimentatie betaald moeten worden.

Hoe wordt de alimentatie bepaald?

Bij een scheiding zijn de partners zelf verantwoordelijk voor afspraken over de duur en de hoogte van de alimentatie. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Er wordt dus eerst bekeken wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. De hoogte van dit bedrag wordt meestal bepaald aan de hand van beide inkomens, vaste lasten en de omgangsregeling. De gemaakte afspraken komen in een ouderschapsplan te staan. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot een kind 18 jaar wordt.

Als één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien, is de ander, als er nog ruimte is, verplicht om bij te dragen aan deze kosten door middel van partneralimentatie. Ook hierbij wordt er gekeken naar de inkomens van beide partners en kunnen er zelf afspraken gemaakt worden over de hoogte. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de hulp van Van der Loeff inschakelen.

Wanneer moet u meer alimentatie gaan betalen?

Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Dan kan dat een reden zijn om meer alimentatie te gaan betalen. Het gaat hier bijvoorbeeld om:

  • Ontslag of werkloosheid;
  • Hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • Pensionering;
  • Een verandering van de omgangsregeling;
  • Een wijziging vanuit de overheid.

Wanneer u of uw ex-partner meer alimentatie moet gaan betalen, bent u vrij om hier zelf afspraken over te maken. Lukt dat niet, dan kan ik u als echtscheidingsadvocaat hierbij helpen.

Van der Loeff kan u helpen !

Van der Loeff heeft al meer dan 25 jaar ervaring in familierechtkwesties. Neem met al uw vragen over alimentatie gerust contact op. Ik sta graag klaar om u te helpen.

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dienst