Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Moet één van u hierdoor meer alimentatie betalen? Schakel dan onze hulp in voor het maken van nieuwe afspraken! U blijft na een scheiding namelijk verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Maar wat houdt alimentatie precies in? Hoe wordt de hoogte hiervan bepaald? En wanneer moet u meer alimentatie betalen?

Wat is alimentatie?

Wanneer u getrouwd bent geweest en gaat scheiden blijft de verplichting bestaan om voor elkaar te zorgen. Dit heet de onderhoudsplicht. Meestal wordt aan deze plicht voldaan door het betalen van alimentatie. Partneralimentatie houdt in dat wanneer één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien de ander de plicht heeft om bij te dragen aan deze kosten. Heeft u kinderen? Dan zal er ook kinderalimentatie betaald moeten worden.

Hoe wordt de alimentatie bepaald?

Bij een scheiding zijn de partners zelf verantwoordelijk voor het maken van afspraken over de duur en de hoogte van de alimentatie. Echter gaat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie. Er wordt dus eerst bekeken wat er aan kinderalimentatie betaald moet worden. De hoogte van dit bedrag wordt meestal bepaald aan de hand van beide inkomens, vaste lasten en de omgangsregeling. De gemaakte afspraken komen in een ouderschapsplan te staan. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot een kind 18 jaar wordt. Wanneer één van de partners niet zelf in het levensonderhoud kan voorzien dan heeft de ander, indien er nog ruimte is, plicht om bij te dragen aan deze kosten door middel van partneralimentatie. Ook hierbij wordt er gekeken naar de inkomens van beide partners en kunnen er zelf afspraken gemaakt worden over de hoogte. Komt u er samen niet uit? Dan kan ons team van echtscheidingsadvocaten u helpen!

Wanneer moet u meer alimentatie betalen?

Verandert er iets in uw situatie of in die van uw ex-partner? Dan kan dat een reden zijn om meer alimentatie te gaan betalen. Het gaat hier bijvoorbeeld om:

  • Ontslag of werkloosheid;
  • Het aangaan van nieuw of ander werk;
  • Een verandering van de omgangsregeling;
  • Kind verhuist naar de andere partner;
  • Een wijziging vanuit de overheid.

Wanneer u of uw ex-partner meer alimentatie moet gaan betalen, bent u vrij om hier zelf afspraken over te maken. Lukt dat niet, dan kunnen wij u hierbij helpen. Er kan namelijk een verhoging geëist worden via een advocaat en de rechter.

Schakel onze hulp in!

Lukt het u niet om zelf afspraken te maken over de hoogte en de duur van de alimentatie? Schakel dan onze hulp in! Wij zijn een klein en betrokken team en hebben al meer dan 25 jaar ervaring in familierechtkwesties. Neem gerust contact op!

Volg ons ook op Facebook en LinkedIn!

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dienst