De atelierroute deed me terugdenken aan Evert. Hij stond in dubio toen hij mij belde: kon ik hem helpen een oplossing te vinden? Hij was dol op zijn vriendin en heel gelukkig met haar. Toch was er een onderwerp dat altijd weer tot enorme discussie leidde: het uitgavenpatroon. Dat moest nu maar eens afgelopen zijn en daarvoor moest een plan bedacht worden.
Evert was financieel onafhankelijk maar werkte wel nog steeds, omdat hij het niet kon laten. Barbara hoefde van hem niet te werken en deed dat dan ook niet. Ze zorgde goed voor hem maar ze had haar, wisselende, ‘enthousiasmes’; ze bezat een zekere wispelturigheid. Benul van geld speelde daarbij geen rol. Er waren een paar afgebroken projectjes geweest, waar zij zich in eerste instantie helemaal op had gestort en die een behoorlijke investering van hem hadden gevergd. Haar laatste project was groots opgezet. Volgens een bevriende kunstenaar had Barbara talent voor schilderen. Het gevolg was dat Evert het tuinhuis helemaal volgens haar wensen had verbouwd tot ‘state of the art’ atelier. Barbara had ook een jaar lang privélessen gekregen met alles erop en eraan, inclusief verschillende kunstreizen met haar leraar en een vriendin (voor de gezelligheid). Alles weer op kosten van Evert uiteraard.
Toch, na meer dan een jaar, bleek haar enthousiasme voorbij. Dit leidde onvermijdelijk tot discussies. Wat te doen? Ze waren niet gehuwd en hadden een samenlevingsovereenkomst. Een scheiding was voor hem geen optie, maar de geldzaken moesten wel gescheiden worden. We zijn er eens goed voor gaan zitten en konden uiteindelijk tot een ook voor Barbara aantrekkelijke regeling komen, door een tussentijdse afrekening en een aanpassing van hun samenlevingsovereenkomst.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Van der Loeff familierecht en erfrecht.
3 juni 2019