In deze buitengewone tijd ziet ook de praktijk van een familierechtadvocaat er anders uit. Naast de gewone maatregelen die iedereen neemt, zoals afstand en hygiëne, vinden de zittingen plaats via een videoverbinding en zijn de vragen die tot ons komen ook vaker corona gerelateerd, bijvoorbeeld over verlaging van alimentatie of verandering van de omgangsregeling.
Maar het kan ook anders, zoals bleek bij Robbert en Annelies. Ruim voor de intelligente lockdown kwamen ze bij mij voor mediation. Robbert, een senior ICT consultant bij een internationaal bedrijf en Annelies, fysiotherapeut, die samen met een studievriendin een praktijk voerde. Ze woonden al een tijdje apart omdat ze, zoals ze zeiden, volledig uit elkaar waren gegroeid door werkdruk en werktijden. De mediation verliep moeizaam en afspraken over een omgangsregeling met betrekking tot hun twee zoontjes van tien en acht kwamen eigenlijk niet tot stand. Tot de befaamde toespraak van premier Rutte waarin hij onder meer aankondigde dat de scholen dicht gingen. En de fysiopraktijk van Annelies dicht moest en Robbert vanuit huis moest werken.
Na ampel beraad besloten Robbert en Annelies om vanwege de kinderen en de schoollessen voorlopig weer bij elkaar te gaan wonen. Robbert kwam terug in het vroegere ouderlijk huis. Afgelopen week werd ik door Annelies gebeld: zij waren door de omstandigheden weer ‘on speaking terms’, sterker nog er was sprake van een zekere toenadering. De avonden die ze met elkaar doorbrachten, hadden het vlammetje weer aangewakkerd. Ze zagen voorlopig af van mediation en probeerden hun nieuw gevonden geluk te koesteren. Zowaar in deze tijd een mooi bericht. Wie zei er ook alweer “ieder nadeel heb zijn voordeel”?
6 mei 2020