Een regeling waar iedereen gelukkig van wordt

Contract

Mark had jarenlang samengewoond met Vera, zijn vriendin. Samen hebben zij 2 kinderen van 15 en 17 jaar oud. Een samenlevingscontract hadden Mark en Vera niet; zij geloofden niet in afspraken op papier. Het huis waarin zij woonden was van Mark, de hypotheek stond dus alleen op zijn naam.

Gescheiden periodes

De relatie tussen Mark en Vera liep al een poosje niet zo geweldig. De afgelopen jaren hadden ze al een paar keer een periode gescheiden geleefd. Zo had Vera 5 jaar geleden een half jaar in het buitenland gewoond bij een vriend. Onlangs was Mark opnieuw verliefd geworden en dus besloot hij dat hij van Vera wilde scheiden. Hij wilde met haar afspraken maken over de verzorging van de kinderen en wilde dat Vera zijn huis zou verlaten.

Afbouwen in fasen

Vera meende dat Mark en zij geen overhaaste beslissingen moesten nemen en stelde voor dat zij hun relatie in fasen zouden afbouwen. Mark was hier niet tegen, maar toen onduidelijk bleef hoe die afbouw eruit zou zien, en overleg met Vera bovendien steeds moeilijker werd, ging hij toch eisen dat zij op korte termijn de sleutels van zijn woning aan hem zou teruggeven. Vera woonde al een tijdje niet meer in de woning (zij sliep bijvoorbeeld elders), maar zij kwam er nog wel regelmatig, ook als Mark niet thuis was. Volgens haar zeggen om de kinderen te zien, die zij niet op haar logeeradres kon ontvangen. Ook meende zij dat toezicht op de kinderen nodig was als Mark op zijn werk was. Mark vond het steeds vervelender dat Vera in zijn huis kwam.

Een brief

De zaak leek vast te zitten en Mark kwam geen stap verder. Hij besloot een advocaat in de arm te nemen. Wij schreven samen een brief aan Vera, waarin wij haar een termijn stelden om Marks woning te verlaten. Vera’s advocaat reageerde met tegeneisen: Vera vond dat ze een vergoeding van Mark tegoed had, omdat ze altijd voor de kinderen had gezorgd en daardoor minder carrière had kunnen maken dan hij. Bovendien zou ze een huurwoning moeten vinden en omdat zij een laag inkomen had was de kans daarop klein. Alleen als zij in één keer de jaarhuur kon betalen maakte zij kans op een huurwoning. Al met al vroeg Vera om een geldbedrag van € 40.000. Zo lang zij geen eigen woonruimte had gevonden, wilde Vera haar sleutels niet bij Mark inleveren.

Overleg

Omdat hij vanwege de kinderen niet wilde dat het conflict met Vera zou escaleren besloten we in overleg te gaan met Vera en haar advocaat. Hoewel Vera geen recht had op een “vergoeding”, was Mark toch bereid om haar financieel iets tegemoet te komen. Vera kreeg niet het bedrag waar ze om had gevraagd, maar wel voldoende om haar in staat te stellen een woning te huren. Daarnaast kreeg ze van Mark nog een paar maanden de tijd om een woning te vinden. Vera zegde toe dat zij binnen de afgesproken tijd haar sleutels bij Mark zou inleveren.

Rust voor iedereen

Mark is tevreden met dit resultaat dat hij samen met zijn advocaat heeft gerealiseerd. Niet alleen heeft hij een misschien jarenlange en kostbare procedure voorkomen, maar ook is zijn conflict met Vera, dat dreigde te escaleren, in de kiem gesmoord. Dit geeft niet alleen Mark en Vera, maar ook de kinderen rust.

Vragen?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Van der Loeff familierecht en erfrecht.

26 september 2019